Veselá žabka

 

Recept:

 

Cesto: 

336g maslo

140g múka T512

122g Mandľová múka

štipka soli

360g vaječný melanž /vajíčka/

60g žĺtka

250g kryštálový cukor

6g vanilkový prášok

 

 

Postup: Maslo si na pomalom ohni zredukujeme do zlatohneda. Znakom správneho postupu redukcie je: najprv na začiatku varu vystupuje na povrch mliečna sušina vo forme kopovitej hustej peny, následne po čiastočnom varení sa sušina usadáva na dno panvice vo forme hnedých zrniečok a na povrchu sa objavujú perličky. Správne vyredukované maslo pred koncom varenia opäť začne vytvárať jemnú penu, ktorá má tendenciu vykypieť. Takto zredukované maslo opatrne prelejeme do misky, tak aby sme usadeninu nepreliali. Teraz dáme do kotlíka šľahať vajcia s cukrom a vanilkou do hustej peny. Do druhej misky pripravíme múky a soľ = premiešame. K múke pomocou metličky na 2-krát primiešame vyšľahanú masu. Následne do masy, pozor ale už pomocou gumenej stierky, primiešame zredukované maslo (40-50°C) a masu necháme cca 1 hodinu odpočívať. Medzi tým vyhrejeme pec na 190°C. Odpočinutú masu drezírujeme do maslom vymastených a múkou poprášených silikónových foriem. Pečieme 15-20 minút podľa veľkosti formy. 

 

Krém:

 

250g pyré Bonne - Jahoda

600g biela čokoláda Callebaut

80g kakaové maslo

50g glukózový sirup

400g maslo

 

 

Postup:

Ovocné pyré zohrejeme s glukózou na cca 70°C, následne nalejeme na čokoládu a kakaové maslo, rozmiešame do hladka, prípadne použijeme ponorný mixér. Do vlažnej ganáže pridáme maslo a vyšľaháme na hladký krém. Zostavenie a dekorácia: Veľké (korpusy) kolieska - na trup a 2/3 malé (gombíky) - na oči, potiahneme na zeleno Deco melts - lime green, zvyšné malé (gombíky) - na jazyk, potiahneme Deco melts red. Pripravíme aj očné zreničky. Zatuhnuté kolieska plníme krémom a dekorujeme jazykom a očami.