Mega vianočná torta "FRUIT CAKE"

Aj vy sa už tešíte na Vianoce? 🎄

Na vianočnú atmosféru plnú radosti, pohody, vianočných kolied, svetielok a v neposlednom rade na tradičnú vôňu vianočného pečiva?

Naša vianočná ovocná torta prevonia celý váš dom. Náš Fruit Cake má hutnú a zároveň vláčnu textúru vďaka sušenému ovociu a griotke.
Marhuľová vrstva džemu je prekrytá marcipánom, ktorý dekorujeme fondánom alebo cukrovou glazúrou. Dozdobíme podľa vlastnej fantázie.
Užite si vianočnú atmosféru v kruhu najbližších spolu s našou ovocnou vianočnou tortou.

Postup - 1 korpus/tortová forma ∅24cm alebo 3 korpusy ∅15cm

Korpus:
Múka hladká 275g
Maslo 🧈250g
Trstinový cukor 250g
Vajcia 🥚5ks
Hrozienka 500g
Brusnice sušené 500g
Presladená pomarančová kôra 300g
Perníkové korenie 10g
Trstinová melasa 30g
Višňový líker - Griotka 150g
Mandle sekané 80g

Poťahovanie:
Marhuľový džem 100g
Marcipán Odense 800g 
Fondant biely 1050g 
Fondant červený

Zdobenie:
Cukrová glazúra
Vaječné bielka 2ks
Cukor práškový 660g
Citrónová šťava 2 kvapky
Glycerín 1 čajová lyžička

Dekorácie:
Makrónky
Zlatá farba
Štetce
Cukrová dekorácia snehová vločka

Zostavenie a dekorácia:
Do veľkej nádoby dáme sušené a presladené ovocie, zalejeme griotkou a premiešame. Prekryjeme fóliou a počas troch dní necháme ovocie
macerovať. Denne premiešame. Pripravíme si formu na pečenie - tortový ráfik ∅24cm o výške min. 5cm, vystelieme dvojitou vrstvou papiera
na pečenie. Pec zohrejeme na 120°C/teplovzduch, 150°C/spodný+vrchný ohrev. Do kotlíka dáme mäkké maslo, cukor, melasu, vajcia, sekané
mandle a suroviny spolu dobre našľaháme. Následne pridáme múku s korením a dobre zamiešame. Na záver pridáme macerovanú zmes ovocia.
Masu naplníme do vystlanej formy na pečenie a pečieme, veľký korpus cca 220-240min., malý korpus cca 180min., do zlatohnedej farby.
Po vypečení necháme vo forme vychladnúť. Vychladnutý korpus na povrchu poprepichujeme špajdlou a zľahka namočíme, pomocou štetca,
extra griotkou. Necháme do druhého dňa odstáť v chlade. Marcipán rozváľame na požadovaný priemer. Následne zohrejeme/prevaríme
marhuľový džem a potrieme povrch a strany korpusu. Korpus prekryjeme marcipánom a uhladíme hladítkom. S fondantom pracujeme rovnako
ako s marcipánom, na prilepenie použijeme alkohol, ktorý nanesieme na marcipán pomocou štetca. Cukrová glazúra: Cukor niekoľkokrát
presítkujeme. Bielka šľaháme na nízkych otáčkach za postupného pridávania cukru. Následne pridáme citrónovú šťavu zamiešanú s glycerínom.
Šľaháme do hustej masy, tak aby netiekla z noža. Rozotrieme na marcipán/fondant a necháme zasušiť. Ozdobíme podľa vianočnej fantázie.